Directiile de Actiune ale OFSD

Directiile de Actiune ale OFSD

DIRECTIILE DE ACTIUNE ALE OFSD 

Obiectivele si prioritatile OFSD pentru perioada urmatoare vor fi sincronizate cu Programele si Strategiile politice ale PSD, cu necesitatea cresterii rolului si a vizibilitatii organizatiei femeilor in spatiul politic si public, cu dezvoltarea si consolidarea tuturor organizatiilor  locale si teritoriale. OFSD isi propune sa devina cea mai dinamica structura interna a partidului.

Totodata, OFSD va sustine politica Guvernului, a PSD ca principal factor in actul de guvernare, militand pentru ca problemele care privesc situatia femeii, a copilului si familiei sa se regaseasca in politicile si hotararile care vor fi adoptate OFSD se va mobiliza si va sprijini partidul in viitoarele confruntari electorale, astfel incat sa castigam mai multe mandate de primari, consilieri judeteni si locali. Totodata,  vom pregati mai multe femei pentru a candida la alegerile parlamentare.

Programele noastre se vor armoniza cu cele ale organizatiilor din teritoriu pentru a raspunde mai bine nevoilor electoratului feminin, identificarii acestuia si a ariei de preocupari a femeilor. In acest sens ne propunem urmatoarele:

 1. Consolidarea structurii organizatorice a OFSD, dinamism si eficienta.

–  Intensificarea activitatii de organizare in teritoriu astfel incat sa nu existe unitate  administrativ-teritoriala in care OFSD sa nu aiba organizatie.

 • Pentru dinamizarea activitatii la toate nivelele, OFSD va elabora un program de pregatire, mai ales pentru femeile nou alese, pentru cunoasterea responsabilitatilor ce le revin si pentru implicarea lor in munca politica si in campaniile electorale. Programele se vor derula in fiecare judet. La aceste activitati vor participa cadre cu experienta in activitatea politica.
 • Presedintele organizatiilor judetene vor repartiza raspunderi pentru fiecare membra aleasa in conducere si va analiza modul de indeplinire a acestora.

–  Cultivarea in randul femeilor a spiritului de echipa, antrenarea  fiecarei membre in activitate.

–  Imbunatatirea comunicarii si informarii in randul membrelor organizatiei, o cooperare mai buna intre organizatiile din teritoriu si intre acestea si conducerea de la nivel national.

 • Colaborarea cu celelalte structuri ale partidului, cu Organizatia pensionarilor si cea a tinerilor social democrati, dezvoltarea mentoratului pentru asigurarea continuitatii si echilibrului intre generatii.
 1. Programe si stagii de pregatire politica si de campanie a femeilor.

 –  OFSD va aloca in continuare in activitatea sa un spatiu important pentru pregatirea politica a femeilor, implicarea in campaniile electorale si convingerea lor pentru a candida.

 • In colaborare cu partenerii nostri: ISD, Fundatia Fr.Ebert, NDI, Euro Best Team, Prodemocratia, vom selecta programe specifice pentru fiecare tip de  campanie si vom cuprinde cat mai multe femei in cadrul acestor cursuri.
 • Organizatiile judetene ale femeilor vor selecta persoanele care s-au hotarat sa candideze pentru functiile de primar si consilier, la toate nivelele. Aceste  propuneri se vor face din timp si vor fi inaintate catre organizatiile de partid unde vor fi discutate si aprobate.
 • Toate femeile care au fost selectate pentru a candida vor incepe un program de pregatire, care se va desfasura pe centre zonale, la care vor participa cadre de conducere de la nivel national cat si experti in campanii electorale si marketing politic. Programele de pregatire vor fi elaborate de la nivel national in cooperare cu organizatiile judetene ale femeilor.
 • Organizatiile judetene, sprijinite de la nivel national, vor intocmi, de comun acord cu candidatele programe de promovare si sustinere in randul electoratului si in mass-media, in special pentru functia de primar si parlamentar.
 • Transmiterea catre organizatiile de femei a principalelor mesaje politice ale partidului, ale liderilor acestuia, cat si a mesajelor proprii specifice electoratului feminin.
 • Informarea si transmiterea in organizatii a principalelor realizari ale actualului Guvern, eforturile facute de acesta si de catre partid pentru asigurarea unui nivel de viata decent si pentru o evolutie economica constanta, pozitiva a Romaniei.
 1. Sustinerea Principiului egalitatii de sanse si tratament egal intre femei si OFSD va actiona si in continuare pentru:

–   Schimbarea perceptiei privind promovarea femeii in politica, inlaturarea obstacolelor care se opun ascensiunii ei.

–   Initierea si sustinerea, prin intermediul colegelor si al colegilor de partid parlamentari, a unor amendamente si propuneri la legile electorale privind alegerile locale si cele parlamentare, pentru ca un numar mai mare de femei sa obtina locuri in aceste organisme.

–   OFSD se va preocupa ca Rezolutia lansata la Scoala politica de la Mamaia, cu privire la prezenta femeilor pe liste, sa constituie un subiect care sa stea in atentia conducerii PSD.

–    In parteneriat cu alte organizatii politice ale femeilor, cu ONG-uri, vom organiza mai multe reuniuni si dezbateri pentru castigarea increderii electoratului in sansele femeii, in competenta si capacitatea ei de a-l reprezenta in organisme de conducere si de decizie.

–   Cultivarea spiritului de solidaritate in randul femeilor, sustinerea   si votarea acestora in primul rand de catre electoratul feminin.

 1. Sprijin si consiliere pentru femeile care au dificicultati in campul muncii.

–  Organizatia femeilor Social democrate isi propune sa actioneze pentru ca in legislatie, dar si in activitatea concreta femeile sa beneficieze de un tratament egal cu al barbatilor  privind drepturile salariale. Vom continua  actiunile, pe modelul lansat la Bihor ,”La munca egala salariu egal” privind analiza diferentei de salarizare si venit si vom propune solutii ameliorarea acestor diferente.

–  Sprijinul femeilor care  ajung in somaj prin acordarea de consiliere precum si prin diferite forme de informare si pregatire, incurajandu-le sa-si deschida o activitate, sa cunoasca legislatia si oportunitatile pe care le poate avea.

Organizatia noastra va cuprinde in aria sa de activitati si problema concilierii vietii de familie cu cea profesionala si personala. In acest cadru ne  propunem sa desfasuram unele actiuni in randul barbatilor si femeilor care au familii, sa-i determinam sa-si asume o parte din responsabilitatile familiale, in cresterea si educarea copiilor dar si in cele gospodaresti, despovarand femeile de multiplele griji pe care le au.

 • Infiintarea unui grup de lucru si de analiza a legislatiei referitoare la conditia femeii aflata in activitate pentu a putea sesiza anumite neconcordante si obstacole chiar in continutul unor legi, formularea de solutii si propuneri in acest sens .
 • Ne propunem ca in perioada urmatoare sa organizam mai multe actiuni in randul femeilor din mediul rural si cele care muncesc in agricultura. Vom analiza posibilitatea unor cursuri specifice pentru femeile care pot sa-si dezvolte o activitate economica proprie .
 1. Grija pentru copil si familie o preocupare permanenta a OFSD

–    Pe primul loc copiii ramane proiecul OFSD de baza si care se va bucura in continuare de programe si actiuni care sa contribuie la promovarea unor legi dar si  a unor politici publice care sa conduca la ameliorarea vietii a multor copii din  Romania.

–   Pe baza bunelor practici pe care le-am castigat vom desfasura  actiuni focalizate pe categorii de copii, pe diverse zone ale tarii si pe nevoile acestora.

  –   Sanatatea copilului va fi una din temele asupra carora ne vom indrepta mai mult atentia.  Multe femei, medici in pediatrie si cadre sanitare din partid vor primi aceasta tema din partea organizatiei pentru a analiza cum putem sa sprijinim copiii aflati in situatii de boala si in conditii adesea inumane.

–    Ne propunem sa organizam mai multe intalniri  cu femeile mame pe teme privind sanatatea si alimentatia copilului.

–    OFSD va continua campaniile privind sanatatea femeii si a copilului, organizand caravane sau puncte fixe pentru analize medicale, acordarea de retete sau medicamente, in cazuri de urgenta.

–    Abandonul scolar, care in Romania este un fenomen in crestere, va beneficia de mai multe actiuni in diferite zone ale tarii, in special in mediul rural. Miile de femei, cadre didactice, care sunt membre ale noastre vor fi antrenate in gasirea unor solutii care sa previna aceasta situatie. Sub genericul ”Abandonul scolar o fractura in procesul educativ” se vor efectua in continuare analize si studii de catre specialistii din organizatiile judetene, mai ales in zonele cu probleme ,astfel incat sa avem o imagine mai clara si sa intervenim cu sprijin concret, in ceea ce priveste  sprijinirea cu carte scolara, rechizite, imbracaminte a copiilor din familiile nevoiase.

–     Desi au fost luate unele masuri de sprijin, numarul familiilor monoparentale in Romania a crescut, de aceea organizatia noastra isi propune sa-si indrepte mai mult atentia catre aceste cazuri, intucat copiii din aceste familii au cel mai mult de suferit.

–    In aria noastra de preocupari vor fi si copiii cu nevoi speciale, care au diferite forme de dizabilitate precum si copiii bolnavi. Asistenta sociala pentru aceasta categorie este in multe locuri deficitara , prin urmare organizatia noastra isi propune o colaborare mai buna cu factorii de decizie, dar si cu ONG-urile pentru a sprijini pe cei aflati in suferinta.

 1.   Pentru  demnitatea femeii si apararea ei impotriva violentei si abuzului.

–   Cele doua Proiecte care au fost adoptate in acest an: Pactul pentru demnitatea femeii si Pactul privind apararea femeilor impotriva violentei domestice  si a violului, vor sta la baza organizarii unor campanii si actiuni la nivel teritorial si national. Ele vor constitui documentele principale in elaborarea unor propuneri si masuri privind protejarea femeilor, a copiilor si a batranilor care cad victime ale unui tratament barbar atat in familie cat si in societate.

–   Comisiile si grupurile de lucru alcatuite in acest sens, vor analiza cu atentie  fenomenele care se produc, procedand la un set de propuneri atat in ce priveste  legislatia , inasprirea  pedepselor cat si masuri guvernamentale pentru protectie a victimelor acestor abuzuri.

–   OFSD va pregati si antrena femeile alese in functii de primari, consilieri judeteni si locali , viceprimari, sa intervina mai prompt  in  aceste situatii ,  sa asigure adapost pentru victime si sa informeze femeile cum trebuie sa procedeze, ce drepturi au. La nivel national vom continua campaniile „Violenta domestica poate ucide”  in scopul prevenirii si diminuarii acestor situatii.

 1. In domeniul colaborarii cu alte organizatii din spatiul european si   international.
 • Promovarea valorilor europene, participarea la actiunile organizate privind egalitatea de sanse la nivel european si international.

–    Organizarea unor actiuni cu participarea unor personalitati feminine de la nivel european pe problematica egalitatii de sanse.

–    Cu sprijinul femeilor europarlamentar vom organiza actiuni de informare si cunoastere mai bine a legislatiei europene cu privire la drepturile femeii si ale copilului.

–    Colaborarea mai intensa cu organizatii ale femeilor din randul partidelor socialiste   si social democrate din Europa si din lume.

–    O activitate mai intensa in randul PESW si SIW ale caror membre suntem.

–    Continuarea si dezvoltarea relatiilor bune pe care le avem cu Organizatia Femeilor din Intreaga China, dar si cu alte organizatii socail-democrate din alte tari ale lumii.

–    Continuarea vizitelor de documentare si informare la Parlamentul European, cu un   numar mai mare de femei, cu sprijinul europarlamentarilor romani.

 OFSD este convinsa ca principalul imbold nu va veni dinafara organizatiei, ci din interiorul ei. Prin aportul fiecareia dintre noi, ca un rezultat al efortului comun, vom reusi sa dam viata obiectivelor pe care ni le-am propus, sa dovedim in continuare ca suntem active si responsabile in cadrul partidului si in societate.