Gradul de ocupare al femeilor in Romania. Oportunitati pentru incadrarea femeilor in munca.

1 – Au trecut 60 de ani de cand Adunarea Generala a ONU a adoptat Declaratia privind drepturile omului si aproape 50 de ani  de cand s-a semnat Conventia asupra drepturilor politice ale femeilor. Prin Rezolutia 62/136 din 2007, ONU a stabilit ziua de 16 octombrie, Ziua Mondiala  femeilor din mediul rural. Intre timp Consiliul Europei si Parlamentul European au adoptat o serie de documente privind egalitatea de gen si de tratament ale femeilor in raport cu barbatii.

Cu toate acestea, atat in lume, in Europa, dar si in tara noastra, sunt milioane de femei carora sub o forma sau alta, le sunt limitate drepturile.

In ce priveste realitatea romaneasca, cu toate ca exista o legislatie coerenta si eficienta, elaborata mai ales in timpul guvernarilor PSD, precum si politici publice de sustinere a femeilor, un raport echitabil intre femei si barbati ramane in continuare un deziderat.

2- Date concrete privind ocuparea si somajul in randul femeilor, in Romania:

–  Situatia din anul 2015

Rata de ocupare in munca a populatiei (in varsta de muncaa)este de

61,4 total, din care 69,7% barbati si 52,9% femei, deci vorbim de o diferenta de 16,8 procente intre cele doua sexe.

In semestrul 1 din anul 2016, diferenta se mentine la 15,2% procente.

Un procent ridicat in ce priveste ocuparea se constata la femeile din mediul rural.

Rata Somajului – diferinta  se mentine si la acest indicator, somajul fiind mai  ridicat in randul femeilor.

Din 436.242 someri la 31 decemnrie 2015,184.737 sunt femei din care

– 67.324 in mediul urban si 117.414 in mediul rural.

Plata muncii – diferentele sunt clare. Datele publicate de INS, arata ca femeile din Romania sunt platite cu 13% mai putin decat, barbatii suntem sub media europeana,dar diferenta intre cele doua genuri este destul de mare.

Daca avem in vedere anumite sectoare  diferentele sunt mult mai mari. Ex: industrie 22%, sector energetic 21%,  in comert, unde ponderea o detin femeile diferenta este de 29%.

In domenii precum educatie, sanatate, servicii, banci-finante, unde femeile sunt majoritare salariile cele mai mari le au barbatii, pentru ca ei ocupa functiile de conducere mult mai bine platite. Accesul femeilor pe piata muncii este mult mai redus fata de barbati. In aceasta categorie intra absolventele de liceu, femei cu varsta peste 45 de ani, tinerele cu risc mare de marginalizare sociala, in special cele din mediul rural.

Ce sanse exista? Asa cum rezulta din raportul ANOFM, pentru anul 2016 s-a prevazut incadrarea in  munca a 153.305 femei, iar pana la aceasta data s-au incadrat 51.566, adica 30%, existand putine sanse ca pana la sfarsitul anului sa se realizeze cifra planificata.

Dincolo de aceste date statistice, trebuie vazuta starea reala a femeilor care sunt mame sotii,intretinatoare de familie de parinti, rude si atunci vedem gravitatea acestor fenomene. O iesire poate exista si anume: trebuie pregatite si determinate femeile sa apeleze la linii de finantare prin programe europene:

OFSD si-a propus sa organizeze stadii de pregatire a femeilor, in special a celor din mediul rural. Incepand cu luna septembrie a.c., pe trei centre stabilite in teritoriu, vor fi instruite femeile care sunt dornice sa-si descida o afacere cu fonduri europene. Aceasta pregatire se va face cu specialisti in domeniu,care sunt deja in organizatia noastra. Recrutarea cursantelor se va face prin organizatiile judtene.